speaker-info

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΞΙΦΑΡΑΣ

Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ  EΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με εξειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε τη θέση του Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή στην πορεία της ΔΕΠΑ εν όψει του προγράμματος ιδιωτικοποίησης. Υπό την καθοδήγησή του ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, τόσο η προετοιμασία για τις  ιδιωτικοποιήσεις όσο και ο εταιρικός μετασχηματισμός  σε 3 διακριτές εταιρείες (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και ΔΕΠΑ Υποδομών). Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβολαίων προμήθειας που οδήγησε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας. Τα σημαντικά αυτά βήματα  αναβάθμισαν τη ΔΕΠΑ σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία με καθετοποιημένες λειτουργίες και ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ προχώρησε η υλοποίηση σειράς κρίσιμων αποφάσεων και έργων.  Σήμερα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας  έχει σημαντική διεθνή δραστηριότητα συμμετέχοντας σε έργα όπως  οι Διασυνδετήριοι Αγωγοί East-Med και IGB, η σύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας μέσω του αγωγού IGI Poseidon και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην κατασκευή του νέου Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη- που ανέδειξαν τον στρατηγικό ρόλο της εταιρείας στο ενεργειακό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, ηγείται της προσπάθειας δυναμικής επέκτασης και σε νέους τομείς, όπως η αεριοκίνηση, (αναπτύσσοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων FISIKON), η τροφοδοσία βιομηχανιών και απομακρυσμένων πελατών εκτός δικτύου μέσω των τεχνολογιών Small Scale LNG &  Remote CNG και η εισαγωγή της ναυτιλίας στην εποχή του φυσικού αερίου, με καινοτόμα προγράμματα όπως  το Poseidon Med II, του οποίου είναι συντονιστής, το  BlueHUBS και το SUPERGREEN.

Παράλληλα, όραμά του αποτελεί η είσοδός της στις ΑΠΕ, αλλά και σε αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Σήμερα, ο κ. Ξιφαράς είναι εκλεγμένος Aντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γραμματέας  της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC), και συμμετέχει ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο WEC. Επίσης είναι ένας από τους  18 Co-Chairs της  Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) και μέλος του Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το φυσικό αέριο Eurogas.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ξιφαράς διαθέτει πολυετή εμπειρία ως ερευνητής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων και έχει υπηρετήσει σε ηγετικές θέσεις οργανισμών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.  Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στην Ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης (2005-2006) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013). Έχει, επίσης, διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αρμοδιότητα τόσο στη Διαχείριση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και της επίτευξης των στόχων απορροφητικότητας του, όσο και στο σχεδιασμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.  Στο τέλος του ίδιου έτους ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η εταιρεία ΔΕΣΦΑ ΑΕ παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της οικονομικής αποδοτικότητας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την υλοποίηση μιας σειράς έργων για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου και της εγκατάστασης ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.

My Sessions

Μεγάλες Ενεργειακές Υποδομές: Οι επενδύσεις με άξονα την απολιγνιτοποίηση

Banquet Hall

Οι μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια είναι το μεγάλο γεγονός στη χώρα. Εξίσου μεγάλο γεγονός είναι η στροφή στην πράσινη ενέργεια με τις ελληνικές εταιρείες να πρωτοπορούν. Ποιες είναι οι νέες τάσεις, τι θα δούμε τα επόμενα χρονια να αλλάζει και τι να υλοποιείται; Καλεσμένοι: –Αλεξάνδρα Σδούκου– Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (επιβεβαιωμένη συμμετοχή) […]

Περισσότερα
Κατασκευή ιστοσελίδων by GreatWay